Windows Server 2003: nyakunkon a határidő!

A Windows Server 2003 életciklusa lejárt. A közelgő búcsú kinek nyűglődés, kinek sikertörténet lesz.

Magyarországon a becslések szerint mintegy 20.000 éles Windows Server 2003 fut. Biztonsági frissítések és javítások híján ezek a szerverek egyre gyorsabb ütemben avulnak el, és egyre sebezhetőbbé válnak. Hiba lenne bármilyen kritikus adatot vagy folyamatot rájuk bízni ezután.

Sokan gondolják úgy, hogy nem oly nagy a vész, hiszen W2k3 szervereik csak mellékes rendszerek: nyomtatási vagy fileszervíz feladatokat látnak el. Érdemes mégis végiggondolni, hogy egy-egy jelentéktelennek tűnő funkció kiesése milyen zűrzavart okoz, s ezzel mekkora veszteségünk keletkezik. Önnek gondot okozna, ha csak fél napra leállna mondjuk az összes nyomtatója? A legkisebb hiba “eredménye” is lehet akadozó üzletmenet, bosszús ügyfelek.

De ne fessük az ördögöt a falra, inkább lássuk meg a lehetőséget a helyzetben. Íme pár gondolat innovatív IT-vezetők számára: jól jöhetnek, ha Önnek érvelnie kell a vezérigazgatónál.  

 

w2k3set nonfi5

Mennyi időnk maradt?

Az új megoldás megtalálása és az átállás a Microsoft becslései szerint legalább 50 napot igényel, de a legtöbb esetben ezt jóval meg is haladja: rendszermérettől függően akár több száz nap is lehet. Folyamatinformatikai szempontból az átállás nem egyszerű kiváltási feladat: érdemes az érintett folyamatokat alaposan megvizsgálni és optimalizálni, hogy felgyorsításukkal költséget takarítsunk meg.

Mennyit mutat fönt a számláló? Elég lesz? Vágjunk bele!

Hogyan látunk hozzá?

A legelső lépés egy nyitó audit az érintettség felmérésére. Önmagukban a rendszerek vizsgálata azonban kevés: szükség van a folyamatinformatikai megközelítésre, hogy feltérképezzük és megértsük az érintett üzleti és munkafolyamatokat. Csak ezek alapján található olyan megoldás, ami valódi előrelépést jelenthet, és kihasználja a lépéskényszerből adódó lehetőségeket

Tudja egyáltalán, hogy hány ilyen szervere van? Mérjük fel!

w2k3set nonfi3 megszakadt kapcsolat
w2k3set nonfi4

Lehetőség a gyorsításra

A folyamatinformatikai megközelítés az esetek nagy részében lehetőséget ad a folyamatok korszerűsítésére, azaz jelentős felgyorsítására. A kiváltandó szervereken futó alkalmazások mai verziói korábban nem látott szolgáltatásokat kínálnak a csoportmunka, a dokumentum- és folyamatkezelés tekintetében, és ezeket érdemes is bevetni a vállalati munka hatékony támogatására.

Úgyis ideje lenne kicsit felpörgetni a céget? Ne vacakoljon!

Milyen technológiai perspektívákat nyit meg az átállás?

A gyakori kiváltó megoldások egyike az MS Azure, azaz a felhőbe költözés: ez esetben beruházás nélkül juthat optimális szerverkörnyezethez, amit rugalmasan, igényei szerint egészíthet ki a felhőben elérhető további alkalmazásokkal. Ezen a módon megszabadulhat számos üzemeltetési, biztonsági, skálázási és verziókövetési problémától is, és évekre biztosíthatja cége számára a mindig legkorszerűbb technológiai hátteret. 

Tele van a cipője a régi rendszerek foltozgatásával? Rakjunk rendet!

w2k3set nonfi2

 Miért okoz gondot, ha lejár a támogatás?

  • Nem lesz több biztonsági frissítés: mivel a W2K3 XP-kernelre épül, sok a sebezhetőség
  • Megfelelőség hiánya – compliance kérdések
  • Megnőnek a működtetési költségek
  • Small Business Server (SBS) támogatása is lejár
  • Több alkalmazás támogatása is lejár: a szoftver mátrixban kell megnézni, hogy mi fut és mi nem a W2k3-on
  • Meghosszabbított supportot ugyan lehet kérni, de ez nagyon drága megoldás. A Premier Support így csak ideiglenes nyugalmat biztosít, mindenképp gazdaságos a problémát véglegesen, hosszú távra kiküszöbölni.