Üzleti rálátás

A folyamatinformatika egyik fő üzleti célja a rálátás és a beavatkozási képesség megteremtése.

 

Rálátás

A rálátással kapcsolatos első számú képzettársítás általában az adattárház. Ez a megközelítés ugyan nem dőlt meg, ám önmagában már kevés. Az elemzések készítését, összefüggések keresését, következtetések levonását ma már demokratizálni kell. Így biztosítható, hogy a folyamatokban szereplő emberek minden szükséges információval rendelkezzenek feladatuk elvégzéséhez a munkaszervezet minden szintjén. Nem véletlen a mondás, hogy “A végén minden adat Excelben végzi“, hiszen ezt a fajta rugalmasságot várjuk el.

Ennek érdekében:

  • elkészítjük a működéshez szükséges fix jeletéseket,
  • ha kell, adattárházat építünk, megtisztítjuk a forrásadatokat,
  • hozzáillesztjük a folyamatok lefutási adataihoz,
  • és ezeket önkiszolgáló módon is elérhetővé, továbbfejleszthetővé tesszük.

 

ralatasset vezetoi inf

Beavatkozási képesség

A valódi beavatkozási képességhez nem elegendő az adatok utólagos elemzése. Ehhez valós idejű, a folyamatokba visszahelyezett döntési helyzet megteremtése szükséges.

Ennek érdekében az adatokat, összefüggéseket, rájuk jellemző mintákat, erre épülő előrejelzéseket és döntési javaslatokat nem elegendő a klasszikus adattárház-logika szerint kezelni. Mindezeket ma már a folyamatok minden olyan lépésében valós időben kell prezentálni, ahol konkrét döntést kell hozni. Képzelje el, hogy döntéseihez rendelkezésre áll minden szükséges információ. A döntés helyén, a döntés idejében — és azon az eszközön, ami a döntési helyzetben rendelkezésre áll. Akár mobilon is!

ralatasset jelentesek